Anonim
Trainen op hartslag - deel 3

Cubo

Na het lezen van deel 1 en deel 2 weet je precies wat jouw rust- en maximale hartslag is a hoe je jouw trainingszone bepaalt. Maar train jij altijd se reunió con hartslag dan geven.

Altijd entrena duro

Misschien ga je het liefst elke entrenamiento tot het gaatje. Ben je pas voldaan als je uitgeput thuiskomt. Voor je gevoel ben je wellicht heel goed bezig, maar om beter te gaan presteren hoogstwaarschijnlijk niet. Om beter te worden is het goed elk van de verschillende hartslagzones te trainen. Un entrenamiento rustige heeft namelijk een ander efecto dan een pittige, intensificar el entrenamiento.

Eén van de belangrijkste veranderingen die plaatsvinden als gevolg van training is an apass by van je mitochondriën. Dit zijn kleine energiefabriekjes die zich en al je spiercellen bevinden. De mitochondriën zorgen ervoor dat de energie die je inneemt (suiker, vet en eventueel eiwit) como brandstof kan dienen voor je spieren. Het liefst zijn je mitochondriën zo eficientei mogelijk aan het werk, zodat ze weinig energie nodig hebben waardoor jij toch hard in lang kan fietsen.

Los fiets principiantes hebben een gering aantal, kleine mitochondriën die vooral koolhydraten nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Het vet dat zich en je lichaam bevindt kunnen deze mitochondriën amper gebruiken. Rustige duurtrainingen zorgen ervoor dat er grotere en meer mitochondriën ontstaan ​​zodat zuurstof en voedingsmiddelen veel makkelijker je spieren kunnen bereiken. Intensieve training zorgt er vooral voor dat de eigenschappen van de energiefabriekjes worden aangepast.

Bicicletas Cubo

Goedgetrainde wielrenners hebben dus meer mitochondriën, grotere mitochondriën en hun mitochondriën kunnen bovendien ook nog eens goed gebruik maken van vet als energiebron. Een hartslagmeter kan een goed instrument zijn om in de gaten te houden of je niet te hard traint. Na een drukke dag, een fikse training de vorige dag of als je iets onder de leden hebt, geeft jouw hartslag aan dat een bepaalde inpaning toch iets belastender is voor jouw lijf dan normaal.

Je hartslag houd je voor de gek

En el comienzo de la carrera de entrenamiento de van een, el comienzo de la carrera es je hartslag niet altijd een goede graadmeter. Het duurt namelijk incluso - vooral als je niet goed bent opgewarmd - voordat je hartslag stijgt bij een bepaalde inspanning. Zo kan het zijn dat je hartslag pas na vijf tot tien minuten pasado bij de snelheid die je op dat moment fietst (of het vermogen dat je levert). En el comienzo de la formación van een dus vooral zaak om niet te veel te vertrouwen op de aangegeven hartslag.

Bicicletas Cubo

Ook op andere momenten kan je hartslag je voor de gek houden. Als je veel getraind hebt zal het soms lastig zijn je hartslag te doen stijgen. Niet omdat je hart niet wilt werken maar omdat andere systemen in je lichaam op dat moment vermoeid zijn. Je merkt dit en un entrenamiento de wedstrijd als je ademhaling vrij rustig blijft maar je desondanks niet harder kan fietsen. Je benen voelen zwaar en een hogere snelheid gaat simpelweg niet. Als je op zo'n moment koste wat kost je hartslagzone wil halen zal je merken dat je 'geforceerd' gaat fietsen met veel spanning in je lijf. Het voelt als lichamelijk hard werken (stoempen) en je loopt extra risico op blessures. Ben je goed uitgerust voor een training of wedstrijd dan zal je ademhaling en je hartslag de beperkende factor zijn en krijg je op een gegeven moment simpelweg niet voldoende zuurstof naar je spieren.

Hoogte en temperature

Behalve vermoeidheid es er nog een aantal andere zaken die invloed hebben op je hartslag. Zo zorgen hogere temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, een zware maaltijd en een verblijf op hoogte voor een hogere hartslag dan je gewend bent. Die hogere hartslag geeft aan dat je lichaam extra belast wordt. Om te koelen, om eten te verbranden, de om voldoende zuurstof op te nemen op hoogte. En die gevallen kan een hartslagmeter wel handig zijn: Het kan voorkomen dat je vasthoudt aan een vermogen of snelheid die veel zwaarder is voor je lichaam dan je bedoeld.

Bicicletas Cubo

Laat je hartslagmeter ook eens thuis

Af en toe trainen zonder hartslagmeter kan jou helpen om je lijf beter te leren kennen en beter te doseren. Dan weet je in een lange tourrit of training precies hoe diep je kunt gaan, zonder het risico dat je jezelf over de kop fietst. Zonder hartslagmeter leer je vanzelf hoe het voelt om in verschillende zones te fietsen:

Lekker rustig: zona 1

Je kunt deze zone aan verschillende dingen herkennen. Ten eerste blijft je ademhaling rustig en gecontroleerd. Je kunt nog diepe teugen nemen en je kunt nog hele volzinnen zeggen zonder dat je in ademnood komt. Ook voel je geen brandend gevoel en je benen, blijft je houding ontspannen en ben je makkelijk en staat kleine stukjes te versnellen. En la zona de deze kun je vaak moeiteloos hele tijden en gedachten verkeren, zonder dat je bewust se inclinó van de te leveren inspanning.

Stevig doorfietsen: zona 2

Bij wedstrijden, lange intervalollen de temporitten wil je jouw lichaam harder laten werken. Je gaat dan naar de 2e zone. Deze herken je aan de zogenaamde eerste ventilatoire drempel. Om voldoende zuurstof naar je spieren te brengen zal je vaker adem willen halen. Se trata de una zona muere bien, paar uur vol kunt houden. Omdat je spieren wel constante vragen om veel zuurstof wordt praten een stuk lastiger. Korte zinnen gaat nog net. Wanneer je en deze zone versnelt zal je dat al snel aan je spieren voelen: een brandend gevoel está en dat geval niet vreemd. Je lichaam gebruikt en la zona de deze behoorlijk wat energie, conocido con el nombre koolhydraten. Het aanvullen van je suikers es dan ook heel belangrijk om het lang vol te houden. Om constante en la zona de deze te blijven heb je wel wat concentratie nodig. Je moet je gedachten bij de inspanning houden om te voorkomen dat je tempo inzakt.

De door-duwzone: zona 3

Bij deze zone es er sprake van een tweede ventilatoire drempel waarbij de ademhaling nogmaals verhoogd. Praten wordt heel lastig, je hebt al je adem nodig om snel zuurstof naar je spieren te sturen. Hoe langer je in deze zone blijft, hoe pijnlijker je lijf zal gaan voelen door of opbouwende afvalstoffen: Je lijf is aan het verzuren. Dit merk je vooral door een brandend gevoel in je benen en verkramping van de rest van je lijf. Ook je armen en bovenlijf zal je nu moeilijk ontspannen kunnen houden. fietsen en la zona de deze vraagt ​​je opperste concentratie. Het is niet vreemd als je gedachten krijgt om te willen stoppen. Je lichaam geeft aan dat fietsen en la zona deze pijnlijk es.